Je bekijkt nu Lintworm
Lintwormei

Lintworm

 

De lintworm (anoplocephala perfoliata) is een regelmatig voorkomende worm bij paarden. Een lintworm besmetting kan voor koliek verschijnselen zorgen. Goed wormmanagement is nodig om een ernstige besmetting te voorkomen. Kenmerkend van de lintworm is dat deze een tussengastheer nodig heeft. Deze tussengastheer is de mosmijt. De mosmijt voelt zich het beste thuis in een wat oudere vervilte grasmat, waar veel ruimte is voor mosvorming. De mosmijt eet lintwormeitjes uit de mest om vervolgens weer te worden opgenomen door het paard tijdens het grazen. Lintwormen bevinden zich normaal gesproken in de overgang van de dunne darm naar de blinde darm. In dit gebied van de darmen hechten zij zich vast. Dit vasthechten kan lokaal voor ontstekingsreacties zorgen. De vastgehechte lintworm stoot eipakketjes af in de vorm van lintwormsegmenten, welke je terug kunt vinden in de mest.

 

Ziektebeeld bij paarden
Een lintworminfectie kan koliekklachten veroorzaken bij het paard. Soms zijn dit sluimerende koliekklachten die regelmatig terug keren, maar ook heftige koliekverschijnselen die geopereerd moeten worden op de kliniek kunnen hun oorzaak vinden in een lintworminfectie.

Lintworm en Mestonderzoek
De lintworm scheidt zijn eitjes uit in eipakketjes, de lintwormsegmenten (geledingen). Deze eipakketjes kun je met het blote oog in de mest zien en ze lijken het meeste op rijstkorreltjes. Middels mestonderzoek kun je lintwormeitjes aantreffen. De lintwormeitjes worden echter zeer onregelmatig afgezet, dus als er geen lintwormeitjes worden gevonden in de mest wil dit niet zeggen dat er geen lintwormbesmetting is. Het belangrijkste bij deze wormsoort is dus zelf met het blote oog de mest goed te controleren. Als er echt een vermoeden bestaat van een lintwormbesmetting, is het mogelijk de Equisal Lintwormtest uit te laten voeren. Dit onderzoek wordt gedaan in Engeland en je kunt hiervoor via de dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren een kit aanvragen. Lees er hier meer over.

Preventieve maatregelen
Een lintworminfectie is bij het paard goed te behandelen met een ontwormmiddel. Preventieve maatregelen zijn voor de lintworm lastiger. De mosmijt kan zeer lang overleven in de weide, tot wel twee jaar lang. Al die tijd kan deze mosmijt de lintwormeitjes bij zich dragen en dus een risico vormen voor paarden die de mosmijt via het grazen opnemen. Om de mosmijt te bestreiden op het weiland is het noodzakelijk de weide te vernieuwen door deze diep om te ploegen en opnieuw in te zaaien.