Wij hebben regelmatig allerlei evenementen bezocht met onze stand. Bezoekers kunnen dan direct de mest van hun paard of pony laten onderzoeken tijdens het evenement. Onlangs stonden wij op een keuringsevenement, direct langs de losrijbak. Altijd leuk natuurlijk, al die paarden die helemaal tot in de laatste details verzorgd zijn. 1 Paard viel ons meteen op, doordat het niet zo glom als de andere paarden.
Wij spraken de begeleiders van het paard aan of zij misschien mestonderzoek wilden doen bij het paard. “Niet nodig, deze heeft geen wormen, dat zie ik zo”, luidde het antwoord. Een half uurtje later liep hetzelfde paard voor onze stand langs en begon te mesten. Wij besloten toch nog een poging te wagen. “Zeker weten dat je geen mestonderzoek wilt doen? Hij legt het zo voor ons neer”. “Nee hoor, niet nodig, hij mankeert niets.”. De 2e begeleider was toch wel wat nieuwsgierig geworden, dus de mest verdween in een zakje en ging mee richting de stand voor onderzoek.
Enkele minuten later werd het monster geprepareerd en ging het onder de microscoop. De uitslag? Een bloedworminfectie met een EPG van maar liefst 2150 én een spoelworminfectie met een EPG van 450….. Wij hebben de begeleiders dringend aangeraden om toch vooral contact op te nemen met de dierenarts voor gerichte ontworming.
Wat is nu de moraal van het verhaal? Kun je nu wel of niet zien of een paard een worminfectie heeft? Ja en nee. Er zijn symptomen die kunnen duiden op een worminfectie, maar diezelfde symptomen kunnen ook door hele andere problemen veroorzaakt worden. In alle gevallen is het belangrijk om je paard, en de mest van je paard, goed in de gaten te houden, zodat je het op tijd in de gaten hebt als er iets verandert. Wij hebben de belangrijkste symptomen hieronder voor je op een rijtje gezet.
Als je deze symptomen niet herkent bij je paard, betekent dat dan dat je paard geen worminfectie heeft? Nee, helaas niet. Paarden zijn kampioenen in het verbergen van eventuele problemen, het zijn immers vluchtdieren. Daarom is het raadzaam om regelmatig mestonderzoek te doen bij je paard, dan voorkom je nare verrassingen.