Je bekijkt nu Pas op met die “overversimpelde” schema’s. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor je paard.

Pas op met die “overversimpelde” schema’s. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor je paard.

Je ziet ze regelmatig voorbijkomen; van die “overversimpelde” schema’s met advies over wanneer paarden ontwormd moeten worden en wanneer er mestonderzoek gedaan zou moeten worden. Wij zijn absoluut geen voorstander van het toepassen van dergelijke schema’s bij ieder paard en om er maar gelijk met de deur in huis te vallen; het kan levensgevaarlijk zijn!

In dergelijke schema`s wordt vaak gesteld dat  3 keer per jaar mestonderzoek gedaan zou moeten worden en 1 keer (in het najaar, zo rond november) ontwormen met Equest Pramox. Klinkt niet gek, zou je zeggen. Totdat je je afvraagt of het echt zo logisch is. Want als de buurman 3 keer per jaar op controle moet bij de cardioloog, dan hoef jij dat toch ook niet? En andersom; als de buurman dat niet hoeft terwijl jij dat wel moet, dan ga je toch ook gewoon op controle? En sterker nog; als de buurman hoofdpijn heeft, dan neem jij toch ook geen aspirientje? Hopelijk maken we hiermee een beetje duidelijk dat je niet alle paarden op dezelfde manier kunt “behandelen.” Net als bij mensen is ieder paard anders, met de daarbij behorende aanpak en die aanpak laat zich nou eenmaal niet in zo’n overgesimplificeerd schemaatje vatten. Bij paarden die nog erg jong zijn (en dus nog geen/weinig natuurijke weerstand hebben opgebouwd), of bij paarden die om wat voor reden dan ook gevoelig zijn voor worminfecties zul je toch echt een individuele aanpak moeten kiezen.

 

De bevestiging daarvan kregen wij deze week binnen; een mestmonster van een van de paarden van een van onze vaste klanten, met daarin een spoelworminfectie met een EPG van maar liefst 3.250!! Een zeer ernstige infectie, die zeker serieus genomen moet worden. Dan even terug naar dat “handige” schemaatje; als onze klant dat schemaatje had opgevolgd, dan was de kans groot geweest dat hij bij dit paard helemaal geen mestonderzoek zou hebben gedaan, maar gewoon ontwormd had met Equest Pramox en zou hij in het voorjaar pas weer mestonderzoek doen. De kans is zéér groot dat het paard een dergelijk advies niet zou hebben overleefd. Equest Pramox werkt namelijk niet tegen spoelworm en als er geen mestonderzoek zou zijn gedaan was deze infectie niet eens aan het licht gekomen. En dat terwijl juist in deze tijd van het jaar veel spoelworminfecties aangetroffen worden tijdens mestonderzoek. Gelukkig komt het in dit geval allemaal goed en is direct  in nauw overleg met de dierenarts een behandeling voor dit paard gestart en zal voldoende controle plaatsvinden of alles naar behoren gaat.

Dit is slechts 1 (heel duidelijk) voorbeeld waarom dergelijke schema’s levensgevaarlijk kunnen zijn. Dat komt omdat die schema’s vaak onvoldoende rekening houden met bijvoorbeeld de lvenscyclus van de parasieten en de (veranderende) weersomstandigheden. Zijn die schema’s dan echt complete onzin (en levensgevaarlijk)? Nee, dat is te extreem gesteld. Natuurlijk kunnen dergelijke schema’s prima als basis dienen, maar het gevaar schuilt erin dat het daar dan bij blijft. En dat zien wij helaas regelmatig in de praktijk. Paarden waarbij dat eigenlijk wel nodig is, krijgen dan niet de frequente controle die ze zouden moeten hebben om tijdig in te kunnen grijpen en problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Als je op basis van regelmatig onderzoek (op basis van een individuele aanpak) weet of jouw paard wel of niet gevoelig is voor worminfecties, dan kan beoordeeld worden of een dergelijk schema veilig is voor jouw paard of niet.

Wil je toch graag werken met behulp van wat steun van een schema maar wil je niet de hierboven genoemde risico’s lopen? Baseer je dan op het schema dat HippoSupport al weer enkele jaren geleden ontwikkelde. Je vindt het hieronder.