Een behanding van paarden met pellets waarin schimmels verwerkt zijn kan helpen om bloedworm infecties te verminderen. Dat is de conclusie van een Spaans onderzoek uit 2016. Hieronder lees je hoe het onderzoek is uitgevoerd en wat de belangrijkste conclusies zijn.
Spaanse onderzoekers hebben in 2016 een artikel gepubliceerd waarin zij hebben onderzocht of het toedienen van schimmelsporen (Mucor circinelloides and Duddingtonia flagrans) kan helpen om bloedworminfecties bij paarden te voorkomen (Hernández et al.,Vet Parasitol. 2016). Hiervoor hebben zij verschillende groepen paarden 16 maanden lang onderzocht:
- Groep 1 (ivermectine) = 7 paarden behandeld met ivermectine, daarna gevoerd met pellets zonder schimmelsporen
- Groep 2 (schimmelsporen) = 7 paarden behandeld met ivermectine, daarna gevoerd met pellets die schimmelsporen
- Groep 3 (controle) = 7 paarden onbehandeld, daarna gevoerd met pellets zonder schimmelsporen
De ivermectine behandeling aan de start van het onderzoek was effectief, bij alle paarden waren er geen bloedwormeitjes aangetroffen twee weken na behandeling. Na 8 weken werden er weer bloedworm eitjes gevonden in groep 1 en 3 (ivermectine en controle groep). Bij de paarden die pellets met schimmelsporen hadden gekregen (groep 2 schimmelsporen) duurde het 28 weken voordat er weer bloedworm eitjes werden gevonden. De ernst van de infectie (EPG) bleef ook lager dan 300 in deze groep, waar de ivermectine en controle groepen EPGs lieten zien tussen de 330 en 772 eitjes per gram.
De onderzoekers concluderen dat het bijvoeren van pellets met schimmelsporen op een dagelijkse basis een bijdrage kan leveren in het wormmanagement bij paarden. Door het toevoegen van schimmelsporen wordt het risico op een bloedworm infectie lager, en zo kan de frequentie van het geven van ontwormmiddelen verminderd worden.
Op dit moment moet er nog verder onderzoek gedaan worden naar het effect en de veiligheid van deze schimmelsporen op het paard. Er zijn nog geen commerciële producten of supplementen verkrijgbaar voor paarden. Zodra hier meer informatie over beschikbaar is zullen we hier uiteraard melding van maken op onze website www.paardenmestonderzoek.com.