Waarom een ruwvoeranalyse? Mijn paard weet toch wel wat goed voor hem is. Is dit echt zo belangrijk? Veel mensen doen het niet, een ruwvoeranalyse, maar het is wel heel belangrijk want je moet weten wat er in het ruwvoer van jouw paard zit. Door dit te weten kan je veel gezondheidsproblemen oplossen en weet je wat je ernaast nog moet bijvoeren of niet. In dit artikel leggen wij het allemaal uit.
Wat is ruwvoer en waarom is het zo belangrijk?
Ruwvoer is het natuurlijke voedsel voor paarden. Ruwvoer heeft een hoog vezelgehalte en een vezel structuur. Ruwvoer is heel belangrijk voor een goede darmwerking en een gezonde samenstelling van de darmflora, maar dat niet alleen want het stimuleert ook nog het kauwen en speekselproductie.
Ruwvoer is het grootste deel van het rantsoen van je paard. De structuur is een belangrijke eigenschap van ruwvoer. Bij een bepaalde vezellengte zorgt zorgt prikkeling in de wang voor het maken van kauwbewegingen om de vezels te verkleinen. Het verkleinen is nodig voor een goede vertering van het ruwvoer. Het kauwen is voor een paard essentieel vanwege de productie van speeksel, wat weer een buffer is om maagzweren te voorkomen. Paarden hebben een groot knaagbehoefte, als ze niet genoeg ruwvoer krijgen gaan ze op andere dingen knagen wat een stuk minder goed is voor hun maag en darmen.
Teveel energie of te weinig spieropbouw?
Heeft je paard teveel energie of misschien wel te weinig? Bouwt het paard geen spieren op? Dit heeft natuurlijk ook te maken met een stukje training, maar ruwvoer kan hier een hele grote rol in spelen. Veel mensen weten niet wat er in het ruwvoer van hun paard zit, waardoor zij misschien wel tegen situaties als deze aanlopen. Een paard wat heel veel energie heeft, kan ruwvoer krijgen waar te veel suikers inzitten of een te hoge waarde energie. Als je dit niet weet, kan je er niets aan doen. Een ander probleem is dat je paard te weinig spieren opbouwt.
Paarden hebben genoeg eiwitten nodig als het gaat om spieropbouw. Als ze de eiwitten niet genoeg uit het ruwvoer kunnen halen, moet er iets bijgevoerd worden, maar veel mensen weten dit niet omdat ze denken dat alle essentiële voedingsstoffen in het standaard ruwvoer zit. Dit is niet altijd waar, met een ruwvoeranalyse weet je precies waar je aan toe bent.
Wat is een ruwvoeranalyse en wat heb je eraan?
Bij een ruwvoeranalyse worden verschillende waarden van het voer met laboratoriumonderzoeken bepaald. Betrouwbare resultaten verkrijg je alleen door laboratoria te gebruiken met gevalideerde en goed geijkte methodieken en apparatuur.
Met een ruwvoeranalyse weet je wat er in het ruwvoer van je paard zit. Zo weet je of het niet teveel suikers bevat en of het veilig is om te voeren aan je paard. Zo weet je of het eiwitgehalte hoog genoeg is om spieropbouw te garanderen. Maar je komt er ook achter hoe het zit met de mineralen en sporenelementen in je ruwvoer. Dit kan je allemaal niet aflezen aan de buitenkant, maar het is wel heel belangrijk voor een goede rantsoensamenstelling.
Met de resultaten van deze analyse krijg je inzicht in de voederwaarde van het ruwvoer en zo kom je erachter of het ruwvoer wel bij jouw paard past. Met de waarden van de analyse kan een rantsoenberekening gemaakt worden, waarmee je een goed inzicht krijgt of het paard voldoende noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Door dit te weten kan het je veel overbodige supplementen schelen en je paard blijft beter gezond.
Hipposupport biedt de volgende ruwvoeranalyses aan (klik op het product om naar de uitgebreide productomschrijving te gaan).
- Horse Feed Quickscan; hierbij wordt op de volgende voedingswaarde onderzocht: Droge stof, Energie, Eiwit, Suiker, en Ruwe celstof (vezels)
- Horse Feed Scan A; horse feed quickscan + verteerbaarheid, conservering, ruw as, ruw vet, celwanden (NDF, ADF, ADL) en structuurwaarde.
- Horse Feed Scan AB; horse feed scan A + analyse van mineralengehalte, natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, zwavel, chloor, mangaan, zink, ijzer, koper en de Ca/P verhouding en het Kation-Anion verschil (KAV). Klik hier voor dit product
- Horse Feed Scan ABC; horse feed scan AB + analyse van sporenelementen molybdeen, borium, kobalt en seleen. Klik hier voor dit product
Heb je vragen over de verschillende ruwvoeranalyses en/of zou je graag advies willen wat voor jouw situatie de beste analyse zou zijn? Neem dan vooral contact met ons op