Een veel gegeven advies op het gebied van wormmanagement en de bestrijding van worminfecties is het regelmatig bloten/maaien van het weiland waar paarden staan. Het regelmatig bloten/maaien van je weiland helpt hier inderdaad bij. Waarom dat precies helpt, zullen we hierna proberen uit te leggen. Zonder er heel uitgebreid op in te gaan, is het belangrijk om toch even naar de cyclus van wormen te kijken. (Zoals gezegd, we gaan er niet al te diep op in, dus het is een beetje versimpeld).
Wat je in de cyclus ziet gebeuren, is dat de eitjes van de worm met de mest mee naar buiten komen. Deze komen op het weiland terecht. Vervolgens ontwikkelen de eitjes zich tot larven en daarvoor zijn vochtige (warme) omstandigheden nodig. In de mest kunnen ze goed ontwikkelen tot larve. Zodra ze zicht tot larve ontwikkeld hebben, zoeken ze lang vochtig gras en klimmen daarin naar boven. Vervolgens graast het paard en zo komt de larve weer in het paard terecht en begint de cyclus weer van voren af aan.
Door het gras dus te bloten/maaien voorkom je dat het te lang wordt en daarmee maak je de omstandigheden voor de larven minder aantrekkelijk en neemt de kans af dat het paard de larven weer opneemt met grazen. Je verstoort daarmee dus de wormcyclus. Het is helaas niet zo dat je door je weide regelmatig te bloten/maaien de wormproblematiek een worminfectie helemaal kan voorkomen, maar als je je wormmanagement goed in wilt richten, dan moet regelmatig bloten/maaien daar zeker onderdeel van uitmaken. En wil je de wormen echt zo min mogelijk kans geven, doe het dan bij voorkeur wekelijks! Natuurlijk wil je ook graag weten of je inspanningen effectief zijn. Een extra reden om regelmatig mestonderzoek bij je paarden uit te laten voeren. Alleen dan ben je echt in control op het gebied van het wormmanagement van je paarden.