Binnen wormmanagement kun je er als preventieve maatregel tegen worminfecties voor kiezen je weiland zo nu en dan te hooien. Niet iedereen heeft die mogelijkheid natuurlijk, maar als het kan, is het zeker aan te raden. Waarom dit verstandig is zullen we hieronder proberen uit te leggen.
Om te kunnen hooien moet het gras lang kunnen groeien, anders valt er niet zoveel te hooien. Doorgaans moet je rekenen op een week of 8, wil je er ook echt wat van af kunnen halen. Dan is het een kwestie van wachten tot er een periode met mooi weer aan komt die lang genoeg is om het hooi van het land te kunnen halen. Als het gras eenmaal gemaaid is, duurt het ongeveer een week voordat de balen geperst kunnen worden.
In de week dat het gras “los” ligt, wordt het dagelijks (misschien wel 2 keer per dag) geschud. Het weer is over het algemeen mooi droog, met warme temperaturen. Dat zijn ideale omstandigheden waardoor de mestballen die nog op het land liggen uitdrogen.
Door het regelmatig schudden worden de mestballen ook nog eens mooi uit elkaar geslagen, waardoor ze nog verder uitdrogen. Veel larven en/of eitjes kunnen niet tegen die omstandigheden en zullen kapot/dood gaan. Bij het persen van de balen, worden veel van de stukjes mest meegepakt en komen in de hooibalen terecht en daarmee wordt het weiland ook nog eens opgeruimd. In de hooibalen kunnen de larven/eitjes zich verder niet ontwikkelen en zullen kapot/dood gaan.