Preventie is een belangrijk onderdeel van het wormmanagement. Een veel gegeven advies op het gebied van bestrijding van worminfecties is het regelmatig slepen van het weiland waar paarden staan. Dat dit inderdaad een goed advies is, zullen we uitleggen aan de hand van de cyclus van de wormen (zonder hier al te diep op in te gaan, dus het is een beetje versimpeld).
Wat je in de cyclus ziet gebeuren, is dat de eitjes van de worm met de mest mee naar buiten komen. Deze komen op het weiland terecht. De mestbal zorgt (door de vochtige en warme omgeving op het paardentoilet met hoog gras) voor een goede omgeving om te ontwikkelen tot larve, zoals je ziet bij stap 4. Vervolgens ontwikkelen de eitjes zich tot larven die het paard vervolgens met grazen weer opneemt.
Door de weide regelmatig te slepen, sleep je alle mesthopen uit elkaar, waardoor ze uitdrogen en de larven en eitjes beter blootgesteld worden aan UV licht. De omstandigheden om te ontwikkelen tot larve worden daarmee minder gunstig! Doe dit aan het begin of tijdens droge perioden (warm of koud) en niet in natte perioden! Natuurlijk wil je ook graag weten of je inspanningen effectief zijn. Een extra reden om regelmatig mestonderzoek bij je paarden uit te laten voeren. Alleen dan ben je echt in control op het gebied van het wormmanagement van je paarden.